Muzikus.cz - Už za chvíli!




Originální článek najdete na adrese: http://novinky.muzikus.cz/novinka.php?id=1316
Zde je jen lokální kopie z 28.12.2003.





23.09.2003 13:15 Ondřej Váša
Už za chvíli!
mo-ho-lon
The Residents vystoupí za přísných bezpečnostních opatření v Praze již v pátek 26.9.2003. Koncert v Akropoli provázejí velice přísná bezpečnostní opatření. Mlčenlivostí jsou vázáni pořadatelé koncertu, technici, atd. Tato opatření dělají pořadatelům těžkou hlavu, neboť není lehké splnit všechny podmínky tak, aby nebyla porušena smlouva. The Residents se ostatně budou skrývat na utajeném místě v Praze a na samotný koncert dorazí tajným vchodem zbudovaným jen pro tuto příležitost těsně před koncertem. Ztížena je i propagace koncertu: The Residents dosud žádnému novináři neudělili rozhovor.

Od počátku existence The Residents po dnešní dny trvají dohady o identitě členů skupiny. Nikdo nikdy tyto hudebníky nespatřil bez typické masky oční bulvy. Nikdo se nikdy nedozvěděl, kdo se za maskami skrývá. Jasný je jen počet členů skupiny: 4.

Dozví se Praha něco o identitě Residents? Či zůstane vše nadále zahaleno tajemstvím? V počátcích existence skupiny novináři spekulovali o napojení The Residents na Franka Zappu, ale také padla domněnka, že se ve skutečnosti jedná o známé podnikatele ve filmovém průmyslu Hollywoodu, kteří potřebují zůstat v anonymitě. Dále trvaly dohady, zda The Residents není vedlejší projekt jisté hvězdy show-bussinesu, která by si nemohla pod svým jménem dovolit produkovat extravagantní hudbu. Další prameny odkazují směrem k další legendě - kapitánu Beefheartovi. Dozví se Praha něco o identitě Residents? Či zůstane vše nadále zahaleno tajemstvím? O tom se diváci přesvědčí 26.září přímo na místě. Nejpravděpodobnější je, že se nikdo nic zase nedozví. A tak půjde především o skvělou inovátorskou hudbu The Residents.

The Residents se proslavili svým experimentálním, a zejména inovátorským přístupem na svých jedinečných deskách, ale i pokusy s novými medii. The Residents jsou například označováni za autory prvního videoklipu, jejich dílo je dnes součástí sbírek Muzea moderního umění v New Yorku, jako jedni z prvních také přišli s propracovaným CD-romem (Freak Show). Kapela patří ke světové špičce, přestože po celou dobu své existence neučinili jediný kompromis směrem ke komerční sféře. Jsou jednou z nejuznávanějších formací pohybující se na pomezí klasické hudby, avantgardy a moderního divadelního umění. Jejich ojedinělá živá vystoupení jsou směsicí hudebního a vizuálního vjemu, performance.

Praha měla výsadu nahlédnout do tvůrčí kuchyně The Residents. Zásluhu na tom měla skupina Už jsme doma a zároveň divadlo Archa. Už jsme doma se dostali do nejtěsnějšího kontaktu s The Residents už počátkem devadesátých let, kdy The Residents získali nahrávku Už jsme doma a pozvali je na návštěvu "tajných míst". Příležitost se naskytla v roce 1992, kdy Už jsme doma navštívili The Residents v jejich studiu v jisté tovární čtvrti v San Franciscu. Vzájemné sympatie vyústily ve spolupráci na představení The Freak Show, které produkovalo divadlo Archa v roce 1995. Už jsme doma se stali členy souboru "The Residents Freak Show Live Orchestra". Sami Residents zde však živě nevystupovali, ujali se režie představení. Všichni, kdo přišli do styku s Residents, museli podepsat smlouvu o mlčenlivosti. Přesto se mnoho nedozvěděli: Residents se i po divadle pohybovali ve svých maskách, popřípadě sledovali zkoušky z úkrytu a udíleli pokyny svým asistentům, kteří pak tlumočili pokyny hercům a hudebníkům. Diváci tehdy mohli spatřit Residents pouze při závěrečných děkovačkách, kdy se v maskách přišli poklonit publiku. A tak si Pražané museli na živý koncert počkat do roku 1999, kdy zde The Residents odehráli první regulérní show.

Koncert v Paláci Akropolis, který se uskuteční v pátek 26.9., připravuje společně Alternative Music Production s agenturou Joe´s Garage. Vstupenky na koncert jsou dosud k dostání. Lístky v ceně 790 kč jsou ve všech oficiálních distribučních sítích - www.ticketpro.cz, www.ticketstream.cz a www.ticketportal.cz, ale také v prodejně Blackpoint, kde dostanou diváci v ceně vstupenky navíc CD sampler tohoto nezávislého labelu. Sleva 5% na vstupenky je poskytována v Paláci Akropolis a v čítárně Unijazzu. Na místě se budou prodávat pouze zbylé vstupenky a nevyzvednuté rezervace. Více informací hledejte na www.joesgarage.cz nebo www.rock-jazz.cz. Vyčerpávající údaje o skupině The Residents jsou k dispozici na www.residents.com.








Zpět