Novinky.cz - Odhalí The Residents v Praze svou tvář?




Originální článek najdete na adrese: http://www.novinky.cz/01/59/67.html
Zde je jen lokální kopie z 19.4.2004.





Odhalí The Residents v Praze svou tvář?

The Residents
foto: rock-jazz.cz

Sanfranciští The Residents, kteří vystoupí v pátek 26. září v pražském Paláci Akropolis, jsou nejtajemnější rockovou skupinou světa. Za třicet let existence se nepodařilo zjistit, kdo jsou členové anonymního souboru, kteří se skrývají za maskami ve tvaru očích bulev.

24.09. 11:07

PRAHA - Spekulovalo se, že jde o projekt Franka Zappy, čtyři Číňany i dva hollywoodské výtvarníky, čemuž by napovídal zájem o scénické ztvárnění koncertů a později i orientace na video a CD ROM.

Skupina, která v v roce 1995 inscenovala v divadle Archa scénickou podobu svého projekty Freak Show (kromě desky, existuje i jako komiks a CD ROM), se do Prahy vrací po pěti letech v rámci turné k aktuálnímu albu Demons Dance Alone. Jak už bývá jejím zvykem, objeví se na pódiu v rozšířeném sedmičlenném obsazení, s hostující zpěvačkou, bubeníkem a kytaristou, jímž je Beefheartův spoluhráč Eric Drew Feldman.

Legendární kapela zaujala nejen hudbou

The Residents se proslavili koncem sedmdesátých letech, a to jak svou koncepcí, tak i hudbou. Sázkou na anonymitu ukazovali, že tvář není v rocku nijak důležitá, že rockový hudebník je pouhým mediálním symbolem. Popírali také tržní principy rocku, když nazvali svou desku Not Available (Nedostupná) či natočili zdestruované verze velkých rockových hitů na provokativně nazvaném albu Third Reich´N´Roll. Nahráli též desku čtyřiceti minutových písní Commercial Album, na níž prohlásili, že popový hit je jen opakovanou reklamní znělkou.

Ve svých skladbách také ukazovali, že není nutné být vynikajícím instrumentalistou hrajícím na drahé nástroje, vystačili s nejlacinějšími syntezátory pro děti. Přesto se jim podařilo vytvářet zajímavé skladby oplývající podivnou atmosférou. Kapela byla velkým inspiračním zdrojem pro alternativní a novovlné kapely.

V 80. letech The Residents ztratili trochu na významu, ovšem v té době se ukázalo, že jsou pionýry v oblasti videoklipu. Na počátku 90. let zase jako jedni prvních dokážali využít na Freak Show a Gingerbread Man možnosti CD ROMu.

Pátrání pokračuje

Detektivové pátrající po totožnosti členů souboru však budou mít těžkou úlohu. Budou se muset rozhodnout, zda zůstanou v Akropoli na koncertu, nebo se přesunou do žižkovské hospody U vystřelenýho voka. Tam prý ve 20:30 skupina poodhalí tajemství své totožnosti.

Že by skutečně na pódiu vystupovali jen najatí hudebníci a jádro souboru pouze tahalo za nitky, čemuž napovídá i fakt, že při Freak Show hráli na scéně Archy vždy jen náhradníci a členové skupiny chodili pouze na děkovačky?

A je jeden z mluvčích souboru Hardy Fox opravdu spojen s filmovým studiem 20th Century Fox?

Nebo jde o projekt hvězd showbussinessu v čele s Elvisem Presleyem, která znechuceny komercí zinscenovali vlastní smrt, aby se mohli věnovat hudbě svého srdce?

Či je ještě horká česká stopa, jak by to mohl naznačovat spolupráce s Už jsme doma na Freak Show?

A co na to Jan Tleskač?

Zahraje U vystřelenýho voka ska?

Alex Švamberk







Zpět