Radio Valc - The Residents - proslulá kapela s utajenou tváří [PROFIL]




Originální článek najdete na adrese: http://www.radiovalc.cz/rock.asp?key=&PageNo=19&ID=5862&typ=rock.
Zde je jen lokální kopie z 26.3.2005.





Přesto, že tahle sanfranciská parta již více než 30 let brázdí nejrůznější pódia, skutečnou identitu jejích členů ještě nikdo neodhalil. Není to totiž vůbec snadné, The Residents vystupují v originálních maskách a neposkytli dosud ani jediný rozhovor. Pozornost však poutá také jejich hudba - směs klasiky, avantgardy a moderního divadelního umění. V pátek zavítá tato "nejznámější anonymní kapela na světě" po pěti letech opět do Prahy, bude to již její třetí návštěva v Česku.
Tajemní mystifikátoři patří ke špičce alternativní scény. Za dobu své existence se obešli bez kompromisů směrem ke komerční sféře, veškeré informace o sobě samých považují za irelevantní. Hlavním rysem tvorby The Residents se staly někdy až nesnesitelné zvuky přimíchané k jazzu, rokenrolu, industriálu nebo klasice, vokály prohnané přes nejrůznější efekty i drsný smysl pro humor. Skupina se zhlédla i v multimediích. Má na svědomí jeden z prvních CD-ROMů, bývá označována za autory prvního videoklipu. The Residents se rádi věnují také filmu a divadlu.
Velký důraz klade kapela na svoji vizuální prezentaci. Přispívá k tomu i její image: členové The Residents totiž vystupují oděni do černých žaketů, na hlavách masky v podobě obrovské oční bulvy nesoucí cylindr. Těch několik málo informací, které se novinářům a fanouškům za tři desetiletí podařilo o skupině shromáždit, se dá shrnout tak do jedné věty: "Nejspíše pocházejí ze státu Louisiana, jsou to zřejmě muži, a dohromady se možná dali na jakési umělecké škole koncem 60. let.
Do Prahy přijede inovátorská skupina v rámci svého turné představit novou desku Demons Dance Alone (2002). V Praze to nebude jejich první vystoupení. V roce 1995 se v divadle Archa režijně podíleli na multimediálním divadelním představení The Freak Show - Obludárium, inspirovaném americkou tradicí vystavovat v cirkuse anomálie lidského vývoje. Na stejném místě pak absolvovali o čtyři roky později tři koncerty. Veškeré organizační záležitosti ohledně vystoupení vždy byly a jsou vázány přísnou mlčenlivostí.
Na Freak Show spolupracovala i česká skupina Už jsme doma, ale ani její členové nemohou o identitě Američanů říci nic bližšího. Potvrdil to letos v únoru i její frontman Miroslav Wanek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes: "... znám osm až deset lidí, kteří v The Residents, tak jak je lidé znají z turné, určitě hráli, ale jestli jsou to opravdu ti v epicentru Residents, to nedokážu říct." Vzájemné sympatie obou kapel se datují od roku 1992, kdy Už jsme doma navštívili The Residents v jejich studiu v "jisté" tovární čtvrti v San Franciscu.
Skupina svoji kariéru údajně odstartovala kolem roku 1970 v kalifornském San Mateu. Hudba a zvuky se staly jejich prvním zájmem. Jelikož však nebyli hudebníky, zvolili za svůj nástroj magnetofon. Postupně se stali průkopníky v používání "domácího studia". Jejich prvním dílem byl v roce 1972 dnes již legendární singl "Santa Dog" (Svatý pes). Od té doby vydala kapela celou řadu desek, na nichž se s nekompromisností sobě vlastní a sarkastickým humorem vypořádala například s rokenrolem, Třetí Říší, discem, Eskymáky či knihou knih - Biblí.
Mezi nejznámější počiny The Residents se řadí 'Third Reich & Roll' (1976), 'Eskimo' (1979), 'The Commercial Album' (1980), 'God in Three Persons' (1988) nebo 'Wormwood: Curious Stories from the Bible' (1998), které patří mezi nejblyštivější kamínky alternativní mozaiky. Vždyť kdo jiný než pravověrní alternativci by vydal desku nazvanou 'Not Available' (1978, Nedostupná) a zadržoval ji, v souladu s titulem, čtyři roky na skladech?
The Residents, hudební věrozvěsti - revolucionáři, kterým laskavost a líbivost v tvorbě nikdy nebyla vlastní, mají na svém kontě spolupráci s celou řadou osobností klasické i moderní hudby. Jejich videopráce zařadilo do své stálé sbírky Muzeum moderního umění v New Yorku, kostýmy z představení Mole Show z 80. let jsou zase v Muzeu současného umění v Los Angeles.






Zpět